måndag 30 november 2009

Arrakspraliner

Det här receptet klippte jag ut från Expressen 1994, men det har hängt med ända tills nu!

Ingredienser:
250 g mandelmassa
1 tsk hushållsarom - arrak
150 g blockchoklad
15 hasselnötter

Gör såhär:
Knåda in aromen i mandelmassan. Rulla små bollar. Smält chokladen och dela nötterna. Doppa bollarna i chokladen, lägg på bakplåtspapper och garnera med en nöt. Låt svalna.

Julen i Malmö

Här finns kalendarium för vad som händer i Malmö i jul!

söndag 29 november 2009

Mandelmassekakor med apelsin och choklad

Bjöd på dessa i dag på jobbet och de var riktigt smarriga. Från denna bok.

Ingredienser:
200 g mandelmassa
1 ägg
rivet skal av 1 apelsin
50 g grovt hackad mörk choklad
100 g mörk choklad

Vispa ägget pösigt. Riv mandelmassan. Blanda dem båda med apelsinskal och hackad choklad. Rör ihop till jämn smet. Klicka ut på bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i 10 minuter. Låt svalna. Doppa den understa delen i choklad. Låt stelna.

Wienerstänger

Härliga små kakor från denna bok.

Ingredienser:
250 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt

Fyllning:
4 msk jordgubbsylt

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk citron

Gör såhär:
Röt smör och socker. Tillsätt äggen och mjölet med hjorthornssalt. Arbeta till smidig deg. Dela degen i fyra delar. Forma till 40 cm långa längder på bakpapper. Gör en förjupning i varje och fyll med sylt. Gädda i ugnen 15 minuter på 200 grader. Brd glasyren å de varma lngderna. Skrä dem på snedden i 2 cm långa bitar. klaart!

lördag 28 november 2009

Chokladkaffe

Hittade det mycket enkla receptet för detta kaffe i denna bok och oj vad det var mysigt att dricka i går kväll.

Häll upp lite Baleys i en kaffemugg, ungefär 2 msk. Häll varmt kaffe över. Lägg i en bit mörk choklad och rör om. Klicka över en bit vaniljglass. Klart!

Pepparkakstryffel

Gjorde pepparkakstryffel från denna bok och gode gud vad smarrigt. Rekommenderas! Observera att receptet är lite omgjort efter min smak.

Ingredienser:

1 dl vispgrädde
1 dl florsocker
125 gram mör blockchoklad
25 gram smör
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malda kryddmejlikor
0,5 tsk ingefära
Pepparkaksmulor
Koka grädde och socker. Hacka choklad och smör och lägg i. Rör ner kryddor. Låt det svalna och ställ i kyl. Efter fyra timmar tar du ut, rullar till kulor och rullar i pepparkakssmulor. Klart!

fredag 27 november 2009

Saffransmuffins

Följande recept kommer ursprungligen från tidningen Allers om jag inte missminner mig.

Ingredienser:
100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakulver
1 dl mjölk
1 kuvert saffran
1 tsk socker
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Sikta ner mjölet och bakpulvret och blanda i mjölken. Tillsätt smöret. Blanda sockret och saffranet. Blanda i. Fyll i muffinsformar tll 3/4. In i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Klart!

Mintcrisp

Ett favoritrecept som ursprungligen kommer från Leilas Piece of Cake.

Ingrediensr:
300 gram mörk blockchoklad
4 droppar pepparmyntsolja
5 dl branflakes
100 gram mandemassa.

Gör såhär:
Smält chokladen och blanda i pepparmyntsoljan. Låt svalna. Vänd i branflakes och riven mandelmassa. Klicka ut på bakpapper och låt stelna.

torsdag 26 november 2009

Dennis firar jul


Sexåringen Dennis Mitchell gör en lista som han dubbelkollar, trippelkollar och kollar igen. Han tänker hitta den perfekta presenten till sin buttre granne herr Wilson. Men det krävs ett mindre mirakel för att det inte ska bli fel. Och det är just vad som händer när en ängel dyker upp för att skapa julstämning för den som behöver uppleva det.

Köp på ginza för 49 kr här!

Svängig julkonsert i Helsingborg

I övermorgon kan ni som bor i Helsingborg se storbandet uppträda. Läs mer här!

onsdag 25 november 2009

Viktorianskt julpyssel

Fick följande texter från en kommunikationsbyrå inför En Julsagas premiär. Kanske lite reklamigt, men kul också, så jag postar det nu.

Den 6 november har Disneys nya film En Julsaga premiär i Sverige. Filmen är baserad på Charles Dickens klassiska saga som utspelar sig i ett viktorianskt London. På den tiden var det vanligt att familjer gjorde handgjorda ornament för att hänga i sina julgranar. Populära utsmyckningar var bl.a. popcornbollar och förgyllda valnötter. Så som ett roligt familjepyssel, varför inte göra lite klassiskt viktorianska juldekorationer tillsammans?

FÖRGYLLDA VALNÖTTER

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. Material

1. Stora valnötter.
2. Guldfärgad hantkraftsfärg (akryl).
3. Ornamentkrokar.



Beskrivning

Börja med att göra rent valnötterna med en fuktig trasa. Det hjälper färgen att fästa ordentligt. Använd sen en pensel och måla dem runtom med guldfärgen. Låt dem torka innan du sätter på ornamentkrokarna. Ett alternativ till krokarna är röda band, som knyts i en cirkel och sedan fästs med hjälp av ett starkt klister. När klister och färg är torrt så är de färdiga att hängas i granen.


Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. HEMMAGJORDA SNÖGLOBER

Material

1. Några tomma och rena glasburkar (t.ex. för barnmat) med lock.
2. Vaxpapper, glitter, eller paljetter som snö.
3. Små plastleksaker eller figurer.
4. Silikon (som används för att täta i badrum).
5. Mineralolja eller vatten (Mineralolja möjliggör för snön att “falla”).



Beskrivning

Börja med att klistra fast plastfigurerna på lockets insida med hjälp av silikonet. Det kan behöve torka över natten, se beskrivning på silikontuben för att avgöra hur lång tid det tar att torka.

När plastfigurerna på locket har torkat, lägg i snömaterialet I glasburken och fyll den sen försiktigt med mineraloljan eller vatten och försök se till att ”snön” stannar på botten. Fäst sen locket, med plastfigurerna in i burken, men se till att det inte är några luftbubblor under locket. Torka av om mineraloljan/ vattnet har svämmat över lite, och försäkra dig om att locket är fäst ordentligt.


Ta sen silikontuben och lägg en rand runt botten för att täta ordentligt mellan glaset och locket. Det försäkrar att inte innehållet läcker ut eller att luftbubblor bildas genom att luft tar sig in. Silikonet måste nu torka igen. När detta är klart är det dags att vända på burken för att se ditt första snöfall. Du kan nu också dekorera den med färg eller pennor som fäster på glas.

Lycka till!

Julbord till havs

Tallink och Silja serverar julbord på sina färjor 20 november - 26 december. Inget för den sjösjuke va? Mne jag tycker att det ltåer mysigt. Läs mer här!

tisdag 24 november 2009

Christina Aguilera - Have yourself a merry little christmas

Julgranspynt

Ska du eller något du känner flytta hemifrån och du vet inte vad du ska handla? Köp ett startkit till granen. Rusta har allt! kanske inte så personligt men bra startkit.

måndag 23 november 2009

Julkonsert med Malena Ernman


Läs mer här!

Julmarknad på Skansen

Årets julfirande på Skansen börjar lördagen den 28 november. Då öppnar den traditionella julmarknaden igen med ett marknadstorg som dignar av mat, godsaker och julpynt. Brasorna tänds, julborden dukas, det pysslas och pyntas och granarna kläs i våra hus och gårdar. I Stadskvarteren finns de skickliga hantverkarna. För många generationer av stockholmare har julmarknaden varit inledningen på julfirandet.

Julmarknad alla helger i advent
28-29 november och 5-6, 12-13 och 19-20 december kl 10 - 16.

Bland julmarknadens alla klassiska julvaror som tomtar, senap, korvar, ljus, halmbockar, kransar, glas och textilier finns i år även gammeldags juldekorationer, julkakor, ekologisk ostkaka, trähantverk och sameslöjd, textil, älgskinnsprodukter och silkessjalar. Varje julmarknadsdag bjuder Ayla och Julorkestern upp till dans för stora och små kring granen på Bollnästorget och för barnen finns den klassiska fiskedammen.

Den första julmarknaden på Skansen anordnades redan 1903 och är sedan dess en obruten tradition — än idag kan stämningen från de första åren förnimmas.

Läs mer här!

söndag 22 november 2009

Julkuddar


Funderar på om de här julkuddarna ska få följa med hem från Åhlens. Vd tycker ni?

Julklappar från Malmö Chokladfabrik

Riktigt fina små julaskar! Ett riktigt bra julklappstips.

lördag 21 november 2009

I'll be home for christmas


Tiden håller på att rinna ut för denna lilla stad vars öde vilar i händerna på den vackra kvinnliga borgmästaren. Hon måste hitta någon som kan leda ortens sjukhus så att samhället kan överleva. Hon försöker övertala sin sedan länge förlorade gymnasiepojvän att ta jobbet...

Köp på Ginza för 29 kr!

Julgransmatta



Köpte den här julgransmattan på Åhlens i dag för 100 kr. Tyckte jättemycket m den då den var väldigt enkel, gammeldags och julig.

fredag 20 november 2009

Kattungor

Det här receptet hittade jag återigen i Leilas bok, och tycker att dessa enkla små söta kakor passar perfekt till glöggen.

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
Skal av 1 citron
3,5 dl vetemjöl
3 ekologiska ägg
100 g mandelspån

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa smör, socker och citron fluffigt.
3. Vänd ner mjölet och sen äggen ett i taget.
4. Spritsa till 10 cm längder på bakplåtspapper.
5. Tryck fast mandelspån och grädda 6 minuter. Klara.

Saturnus God jul-glögg



För vare såld flaska får SOS-barnbyar 1 krona. Bra tycker jag!

torsdag 19 november 2009

Monikas jul


Jag vet att julen kommer att bli god, det vet jag varje år. Ja, jag älskar julen i hela sitt väsen och oväsen. Välkomna in i julen på mitt sätt!

Monikas jul innehåller den glömda mumman, den rosa glöggen och julsaften till barnen. Här trängs den oemotståndliga wienernougaten med skumtomtefudgen. Laxen får nya smaker, köttbullarna blir extra saftiga och goda med hjälp av julens kryddor. Och skinkan griljeras precis på det sätt som passar dig bäst.

Redan i oktober börjar jag längta efter julens sköna dofter, jag drömmer mig bort bland kanel och nejlika. Jag smider planer för julbordet och tror varje år att det ska bli annorlunda med helt nya rätter. När det väl är dags har jag svårt att skiljas från mina traditioner. Men jag har ändå hittat vägar till glädje och förnyelse genom att använda julens kryddor på "fel" ställe, variera antalet sillar, piffa upp marinaden till spjällen och göra en annorlunda rätt av lutfisken.

När det kommer till det söta konfektbordet har jag inga begränsningar. Här kan jag leva ut mitt frosseri och ohämmat prova nya sorters kolor, praliner och maränger.

Mitt julbord är helt enkelt så rasande gott och så lättfixat att jag vill dela med mig. Jag vågar lova att ni alla finner ert julbord här.

Botanisera bland 150 recept, låt er frestas av de vackra bilderna - eller luta er bara tillbaka och ta del av de personliga julhälsningarna från några av mina kära vänner.

Monikas jul kostar 204 kr och går att köpa på Adlibris

Lyxiga chokladtryfflar

Det här receptet kommer ursprungligen från Leilas bok! Lite omgjort efter min smak.

Ingredienser
250 g mörk blockchoklad
1,5 dl vispgrädde
3 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt

Gör såhär:
Hacka chokladen. Koka grädde och honung och häll över chokladen. Rör ihop. Tillsätt smör och salt och mixa. Låt stelna i kylskåp över natten. Forma dem till bollar och rulla i kakao.

onsdag 18 november 2009

Jul - den bästa tiden på året

Bloggen jultider med ovanstående slogan finner ni här!

Marabou Vinter


Har ni smakat Marabou Vinter med ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika? Herregud vad god! om ni inte gjort det så teta!

tisdag 17 november 2009

jul i Malmö


Den 29 november inleds julen i Malmö med skyltsöndag. Butikerna är pyntade med juldekorationer och fyllda med årets julklappar. Under hela december bjuder Malmö på en glittrande ljussättning i city och en mängd spännande upplevelser och aktiviteter för barn och vuxna. 329 534 ljuspunkter och 48000 marschaller tillsammans med julmarknader, konserter och shower bidrar till att höja julstämningen rejält i staden.

Läs mer här!

Magnus Carlsson ger julkoncerter

Magnus Carlsson ger julkoncerter bland annat i kalix och Närs kyrka. Läs mer här!

måndag 16 november 2009

Julen i Helsingborg är dokumenterad

Här kan du läsa om julen i helsingborg.

Lamborghini gör julpynt

Bilmärket Lamborghini kommer göra julpynt i år. galet, men lite småkul. läs mer här!

söndag 15 november 2009

Christmas collection


Hittade den här på ginza . En julbox som innehåller filmerna Scrooge, Beyond Christmas oh A Christmas wish. Kostar endast 99 kr! Vilket kap!

Sagolik jul : julens bästa sagor, sånger, pyssel och godis

Fullmatad antologi fylld med julstämning för stora och små!

Sagolik jul är julboken för hela familjen. En färgsprakande kavalkad av berättelser, sånger, julgodis och pyssel.

Alla vill de fira jul med oss: Barnen i Bullerbyn, Babar, Laban och Labolina, familjen Nalle, Rut och Knut, musfamiljen och barnen på Bråkmakargatan. De väntar på tomten och klapparna precis som vi.

Köp på Adlibris för 104 kr!

lördag 14 november 2009

Ris a la malta

Jag älskar ris a la malta och vi äter alltid det på juldagen. Detta recept kommer ursprungligen härifrån men har ändrats på vägen.

Ingredienser:
5 dl kall risgrynsgröt
3 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
2 dl vispgrädde
50 g sötmandel

Vispa grädden. Blanda ihop allt. Klart!

Elins julblogg

Hittar du här!

fredag 13 november 2009

Mintnougat

Ingredienser:
5 dl socker
1 krm salt
1,5 dl ljus sirap
1,24 dl vatten
4 droppar pepparmyntsolja
2 äggvitor

Gör såhär:
Blanda socker, salt, sirap och vatten i kastrull. Koka allt tills det håller kulprov. Rör ner pepparmyntsolja. Vispa äggvitorna till hårt fast skum. Tillsätt sockerlagen i en stråle i kraftig vispning. Vispa tills massan tjocknat. Häll upp smeten i tre längder på bakplåtspapper. Håll kallt tills det stelnat.

Stevie Wonder - Someday at Christmas

torsdag 12 november 2009

Kyssar

Ingredienser:
4 dl florsocker
1 dl vatten
1/4 tsk ättikssprit
7 droppar pepparmintsolja
50 gram mör choklad

Koka socker, vatten och ättika tills det håller kulprovet. Tillsätt pepparmintsolja när det svalnat. Arbeta massan med en gaffel tills den blir slät. Sätt över vattenbad och rör tills den blir tjockflytande. Klicka sedan ut på bakplåtspapper. Stelna. Klicka på choklad.

Moccatryffelkolor

Ingredienser:
1 msk pulverkaffe
2,5 dl florsocker
1 äggula
1 tsk rom
3 tsk vaniljsocker
100 gram kakao
3 msk grädde

Gör såhär:
Lägg alla ingredienserna i en skål och rör ihop med gaffel. Knåda och rulla ihop till kulor. Håll kallt.

onsdag 11 november 2009

Snabbkola

En väldigt enkel kola som funkar såväl vid juletid som när man blir sötsugen

Ingredienser:
3 dl socker
1 dl sirap
100 g smör
2 msk kakao

Koka i kastrull tio minuter. Häll i knäckformar. Låt kallna. Klart!

Nötnougattoppar

Ingrediesnser:
200 gram nougat
0,5 påse hackade nötter

Låt nougaten rumsvärmas. Arbeta mjuk och smidig med gaffel. Blanda med nötterna. Spritsa i små rosor på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen eller ute. Klart!

tisdag 10 november 2009

Julskinka utan e-nummer

OBS! Snot från mynewsdesik, inegt jag skrivit ihop:)

Årets mathögtid julen står snart för dörren och mitt i all debatt kring e-numrens vara eller inte vara, lanserar Ridderheims en färdigkokt julskinka gjord på traditionellt sätt och utan en enda tillsats.

E-nummer har varit i hetluften och debatterats under en lång tid. Konsumenterna ställer allt högre krav på att maten i handeln är ren och fri från tillsatser. Ridderheims utvecklar sätt att tillverka delikatesser som är så smakrika och samtidigt så hälsosamma som möjligt. De var till exempel bland de första i Sverige med att erbjuda en skinka utan tillsatt socker. Dessutom har man åkt över hela Sverige för att hitta svenska guldkorn. Sortimentet av inhemskt producerade svenska delikatesser marknadsförs under samlingsnamnet Lilla Saluhallen. Senaste tillskottet i produktfamiljen är julskinka. Julskinkan produceras av Jokkmokks Korv & Rökeri och innehåller skinka i helvara, cikoriarotfiber, acerolakörsbär, druvsocker och kryddor



- Vi är stolta över att kunna erbjuda marknaden en julskinka fri från e-nummer, säger Mikael Lith, ansvarig för Lilla Saluhallen på Ridderheims. Vi lever efter devisen att bara erbjuda det bästa, och nu har vi fått fram en julskinka som motsvarar alla våra högt ställda förväntningar.

Olivia Newton-John - Silent Night

måndag 9 november 2009

SAS inför Kalle Anka-garanti

SAS inför i år Kalle anka-garanti, d.v.s. de lovar att alla inrikesresenärer ska vara framme tills kl. 15 på julafton oavsett vad som händer. Får se om det kan hållas.

Saffranskris?

Men huh har ni läst detta?Ligger det ngn sanning bakom? Någon om vet?

söndag 8 november 2009

Surviving christmas

En rolling film jag klickade hem for några dagar sedan.

Drew Latham är en ung och rik företagsledare som inte har någon familj att fira jul med. Då bestämmer han sig för att hyra en över helgen. Det ska tilläggas att det inte rör sig om småpotatis, men frågan är vad hans nya "familj" anser efter en stund...

Finns på Ginza för 59 kr.

Labans och Labolinas jul


Som ni kanske märkt ger jag bort många hårda paket. Gillar helt enkelt att ge bort böcker, särskilt till barn då det känns som man kan ge dem en favoritbok.

Lilla Spöket Laban har en busig lillasyster som heter Labolina. Hon är jättebra på att härma alla möjliga ljud, och kan till och med låta värre än Labans pappa när han spökar. Hon är också bra på att vända upp och ned på spökfamiljen, som bor i slottet Gomorronsols källare. Ingen får en lugn stund!

Endast 45 kronor på Adlibris

lördag 7 november 2009

Mariah carey - All i want for christmas



Så härligt vulgär eller hur!

Melissa Horn - Säg ingenting till mig


Vet du inte vad du ska handla i julklapp till en bror, syster, vän eller förälder? Då rekommenderar jag verkligen stjärnskottets Melissa Horns nya skiva. Den är så full av kärlek att jag blir alldeles varm av att tipsa om den. Köp den här!

fredag 6 november 2009

Drakens jul

Hittade den här boken på Adlibris och köpte hem den till min systerson. Så himla gullig!

Vår vän Draken försöker alltid göra sitt bästa men ibland går det inte riktigt som han tänkt sig.

Det lackar mot jul och Draken går med liv och lust in för att göra julen perfekt. Han väljer ut den fulländade julgranen, bakar underbart julgodis som ska vara hela julen och köper precis vad han önskar sig i julklapp. Men han kan inte förmå sig att hugga ner granen utan dekorerar den där den står, julgodiset smakar alldeles för gott för att han ska kunna tåla sig till julafton och när han går hem från affären ger han bort sina julklappar till djur som behöver dem mer än han själv. Kommer Draken att få någon riktig jul?

74 kr på Adlibris!

Automatisk julgransvattnare

Hur cool är inte den här? Automatisk julgransvattnare, endast 159 kr på coolstuf! Coolt!

torsdag 5 november 2009

Choklad- och minttryfflar

Hittade det här receptet i en låda, och tror att jag skrivit ut den från Laga lätt.

Gjorde dem i går kväll och herregud, helt fantastiska! lite omgjort som vanligt men så himla goda!

Ingrdienser:
250 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
4 droppar pepparminsolja (minst, ta gärna mer)
Krossade polkagrisar

Gör så här:
1. Finhacka chokladen.
2. Koka upp grädde och honung och häll över chokladen under mixning tillsätt smör och mixa klart.
3. Häll i pepparminstoljan.
4. Låt stelna över natten.
5. Forma till kulor och rulla i krossade polkagrisar.

Klart!

Snabb glögg

En jättegod, snabgjord glögg om du glömt att fixa egen glögg, men ändå vill göra något speciellt till julpartyt. Tror det kommer från Laga lätt.

Ingredienser:
1 flaska rött vin
1 dl rött portvin
2 bitar kanel
8 kryddnejlikor
2 dl farinsocker
5 kardemummakärnor
2 bitar pomeransskal.

Bland allt och låt det dra i 3-4 timmar. Värm allt försiktigt utan att låta det koka. Sla bort kryddorna. Klart!

onsdag 4 november 2009

Julkrukor

Surfade in på den här sidan och hittade ett superbra julklappstips till kollegor och vänner. Nämligen julkrukor fyllda med julgodis. Är man själv inte den pyssliga typen kan man beställa via sajten, men är ma pysslig kan man göra eget julgodis och köpa en kruka. Eller om man är riktigt pysslig kan man måla krukor med barnen och ge bort.

Årets julpyntsutmaning

tisdag 3 november 2009

Dagens kap

Hittade den här supersöta löparen på hemtex för bara 69 kr. Gullig va?

Julweekend i Göteborg

Goteborg.se har sammanställt en lista här över vad man kan göra om man åker dit på en julweekend. Smart!

måndag 2 november 2009

Julradio på Facebook

Här kan man bli fan av julradio på Facebook!

Julweekend på Ängavallen

Låter inte det här suermysigt? Skånska Ängavallen, som är en helekologisk gård, erbjuder julweekends för tusenlappen som innehåller tre-rätters-meny, övernattning och julgodismakande! Fantastiskt! Kan inte hitta paketet i deras bokning men man ska nå dem vi angavallen@angavallen.se eller 040-423250.

söndag 1 november 2009

Nu har Rusta julprylar inne!

Surfade in på Rustas sida och såg att de laddat hemsidan med fina julgrejjer. Jag köpte alla mina julstakar där för fem år sedan och är supernöjd. Kolla in sidan här!

Sveriges Radios julsida

SR har skapat en speciell sida för julen. det gillar vi eller hur? Kolla in alla julens radioprogram här!