onsdag 25 november 2009

Viktorianskt julpyssel

Fick följande texter från en kommunikationsbyrå inför En Julsagas premiär. Kanske lite reklamigt, men kul också, så jag postar det nu.

Den 6 november har Disneys nya film En Julsaga premiär i Sverige. Filmen är baserad på Charles Dickens klassiska saga som utspelar sig i ett viktorianskt London. På den tiden var det vanligt att familjer gjorde handgjorda ornament för att hänga i sina julgranar. Populära utsmyckningar var bl.a. popcornbollar och förgyllda valnötter. Så som ett roligt familjepyssel, varför inte göra lite klassiskt viktorianska juldekorationer tillsammans?

FÖRGYLLDA VALNÖTTER

Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. Material

1. Stora valnötter.
2. Guldfärgad hantkraftsfärg (akryl).
3. Ornamentkrokar.Beskrivning

Börja med att göra rent valnötterna med en fuktig trasa. Det hjälper färgen att fästa ordentligt. Använd sen en pensel och måla dem runtom med guldfärgen. Låt dem torka innan du sätter på ornamentkrokarna. Ett alternativ till krokarna är röda band, som knyts i en cirkel och sedan fästs med hjälp av ett starkt klister. När klister och färg är torrt så är de färdiga att hängas i granen.


Din webbläsare kanske inte stöder visning av den här bilden. HEMMAGJORDA SNÖGLOBER

Material

1. Några tomma och rena glasburkar (t.ex. för barnmat) med lock.
2. Vaxpapper, glitter, eller paljetter som snö.
3. Små plastleksaker eller figurer.
4. Silikon (som används för att täta i badrum).
5. Mineralolja eller vatten (Mineralolja möjliggör för snön att “falla”).Beskrivning

Börja med att klistra fast plastfigurerna på lockets insida med hjälp av silikonet. Det kan behöve torka över natten, se beskrivning på silikontuben för att avgöra hur lång tid det tar att torka.

När plastfigurerna på locket har torkat, lägg i snömaterialet I glasburken och fyll den sen försiktigt med mineraloljan eller vatten och försök se till att ”snön” stannar på botten. Fäst sen locket, med plastfigurerna in i burken, men se till att det inte är några luftbubblor under locket. Torka av om mineraloljan/ vattnet har svämmat över lite, och försäkra dig om att locket är fäst ordentligt.


Ta sen silikontuben och lägg en rand runt botten för att täta ordentligt mellan glaset och locket. Det försäkrar att inte innehållet läcker ut eller att luftbubblor bildas genom att luft tar sig in. Silikonet måste nu torka igen. När detta är klart är det dags att vända på burken för att se ditt första snöfall. Du kan nu också dekorera den med färg eller pennor som fäster på glas.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. vill du se bilder på det kan du kolla in på min blogg hahahhahahah

    SvaraRadera