Min mamma älskar klenäter och för henne är det nog lika synonymt med julen som saffran och kanel. Jag brukar göra en rejäl laddning bara någon dag före jul. För i vår familj är detta inget som ska småätas före jul utan ska endast njutas av på lillejulafton och julafton. Receptet kommer härifrån men har modifierats en aning.
Ingredienser:
50 g smör
1 ägg
1 äggula
0,5 dl florsocker
rivet skal av en halv citron
2,5 dl vetemjöl
För fritering:
Rapsolja
Garnering:
Strösocker
Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman ägg, äggula och florsocker. Tillsätt citron och smör. Vänd sist ner mjölet. Plasta in bunken och sätt in i kylen. låt vila helst över natten-
ta ut degen och låt den ligga framme en halvtimme. Kavla sedan ut till wn 2-3 mm tunn deg. Skär ut bitar som är 10X3 cm störa. Gör en skåra i mitten. Trä in en snibb i skåran så den blir vriden.
Värm rapsoljan till 180 grader. Fritera några klenäter åt gånen tills de blir gyllenbruna. ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Vänd i rikligt med strösocker.
Panik i Tomteverkstan
5 år sedan
Mmmmmmmmm såna ska jag göra i år!
SvaraRaderaJag har aldrig gjort själv, bara köpt färdiga.
SvaraRaderaDet var ett modernt recept=) jag har ett recept från min gammelmormors mormors mormor...? hmm... blev det rätt? hahah tyvärr får jag inte dela med mig det av min kära mor=) och vi har inget socker på våra (det va för dyrt förr o hade sabbat (VÅR) klena som vi kallar det. De kallades fittaklenor förr i Skåne. (och inget svordom i det utan det var slang för fett haha)
SvaraRadera