måndag 19 oktober 2009

Klenäter

Min mamma älskar klenäter och för henne är det nog lika synonymt med julen som saffran och kanel. Jag brukar göra en rejäl laddning bara någon dag före jul. För i vår familj är detta inget som ska småätas före jul utan ska endast njutas av på lillejulafton och julafton. Receptet kommer härifrån men har modifierats en aning.

Ingredienser:
50 g smör
1 ägg
1 äggula
0,5 dl florsocker
rivet skal av en halv citron
2,5 dl vetemjöl

För fritering:
Rapsolja

Garnering:
Strösocker

Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman ägg, äggula och florsocker. Tillsätt citron och smör. Vänd sist ner mjölet. Plasta in bunken och sätt in i kylen. låt vila helst över natten-

ta ut degen och låt den ligga framme en halvtimme. Kavla sedan ut till wn 2-3 mm tunn deg. Skär ut bitar som är 10X3 cm störa. Gör en skåra i mitten. Trä in en snibb i skåran så den blir vriden.

Värm rapsoljan till 180 grader. Fritera några klenäter åt gånen tills de blir gyllenbruna. ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Vänd i rikligt med strösocker.

3 kommentarer:

  1. Mmmmmmmmm såna ska jag göra i år!

    SvaraRadera
  2. Jag har aldrig gjort själv, bara köpt färdiga.

    SvaraRadera
  3. Det var ett modernt recept=) jag har ett recept från min gammelmormors mormors mormor...? hmm... blev det rätt? hahah tyvärr får jag inte dela med mig det av min kära mor=) och vi har inget socker på våra (det va för dyrt förr o hade sabbat (VÅR) klena som vi kallar det. De kallades fittaklenor förr i Skåne. (och inget svordom i det utan det var slang för fett haha)

    SvaraRadera