lördag 31 oktober 2009

Nejlikeapelsiner

En gammal klassiker för er som glömt. Det bästa julpysslet som finns med små barn. Också luktar det gott. Perfekt för lillejulafton så att de fortfarande är fina och luktar gott på julafton.

Ni behöver:
Apelsiner
kryddnejlikor
Röda sidenband

Gör såhär:
Bind röda sidenband kringapelsinerna så att de går att hänga upp. tryck sedan in kryddnejlikor. Njut av den fina doften!

Shoppinglista för julgodiset

Snart är det dags att handla ingredienser till julgodiset och här är shoppinglistan:

Mörk choklad
Ljus choklad
Vit choklad
kokos
Jordnötssmör
Mandlar
Hasselnötter
Nougat
Strösocker
Smör
Vetemjöl
Kakao
Ljus sirap
pepparmintsolja
Marzipan
Vispgrädde

fredag 30 oktober 2009

Nat King Cole - O come all ye faithful

Julgodis för hälsofreaket

Julgodis är ju aldrig nyttigt, men här kommer en variant ifall ni ska ha ett hälsofreak på besök.

Ingredienser:
100 gram mörk kvalitetschoklad
en näve torkade aprikoser
en näve pecannötter
en näve cashew
en näve torkad mango

Smält chokladen, blanda allt och klicka i käckformar. Klart!

torsdag 29 oktober 2009

Malmös julmarknad

Malmö stads julmarknad pågår 26 november - 23 december på Gustav Adolfs Torg och Södra Tullgatan. Läs mer här!

Destiny's child - Eight days of christmas

onsdag 28 oktober 2009

Juligt kakfat


Har länge letat efter ett juligt kakfat och blev urlycklig när jag hittade detta på Bluebox. 279 kr men då är det så juligt dte kan bli:)

Skandinavisk jul

Man hade kanske kunnat tro att jag är superpysslig då jag bakar så mycket, men jag är i ärlighens namn ganska dålig på sånt. Men fick hem den här boken och måste säga att nu ska jag ändå försöka!

Skandinavisk jul är fylld med idéer, som skapar en trivsam julstämning hemma.Vi håller fast vid de älskade traditionerna och förnyar gamla klassiker. Brukar du samla familj och vänner för att julpyssla? Då kommer du att få stor glädje av denna bok. Här hittar du mallar och tips för allt som hör julen till. Utöver julpynt som du klipper och klistrar, finns det beskrivningar för julstrumpor, julgransmattor, julklappsinslagning och julkort. Låt dig inspireras av tips om dukningar, spännande dekorationer och blommor. Du hittar massor av roliga arrangemang och dekorationer för både utom- och inomhusaktiviteter som kommer att få barn och föräldrar i förväntansfull julstämning. Dessutom får du ett helt kapitel med recept på läckra bakverk för helafamiljen. Vi önskar er en härlig tid tillsammans när ni förbereder årets stora högtid.

Köp hos Adlibris för 67 kr.

tisdag 27 oktober 2009

Ännu en ny julblogg att följa!

Pysseltantens julblogg finner ni här!

En julsaga (filmen alltså...)



Har ni sett att en nyinspelad version av Charles Dickens populära julsaga går upp på biograferna 6 november?

För er som inte känner till storyn är den följande:
Scrooge bryr sig bara om pengar och bryr sig inte om människorna omkring honom. Natten före julafton blir han varnad av spöken för att fortsätta sitt själviska liv. Vålnaderna tar Scrooge på en resa genom livet. Till slut tvingas Scrooge att välja om han ska börja bjuda på sig själv eller om han ska dömas till ensamhet och bli bortglömd.

Köp eller reservera biljetter här!

Mamma Mu och kråkans jul

En suergullig bok för 3-6-åringar.

Snön faller och det är självaste julafton. Men för Kråkan vill ingen riktig julstämning infinna sig. Inte nog med att det är kallt och mörkt i kråkboet, han har dessutom redan kvällen före julafton råkat öppna alla julklappar han hade ordnat till sig själv. Då är det tur att det finns vänner som Mamma Mu. Hon vet precis hur man ska ordna mysigt juligt
både för en ko och en kråka.

Köp mamma Mu på Adlibris för 98 kr.

måndag 26 oktober 2009

Viktigt att julskinkan är svensk

Läste det här och blev lite förvånad men gud vad intressant. Visste ni att:

* 95 % äter/serverar julskinka
* 72 % anser att det är viktigt att julskinkan är svensk
* 34 % anser att julskinka är den absoluta favoriten och hela 85 % anser att det är en av favoriterna på julbordet
* 28 % anser att det är viktigt att julskinkan är en Piggham-skinka
* 27 % anser att det är viktigt att julskinkan är ekologisk
* 22 % anser att det är viktigt att julskinkan är klimatmärkt
Läs mer hos Scan

Tips på julblogg

En jubloggare från Göteborg finner ni här!

söndag 25 oktober 2009

Jultema för fler besökare

Åre kommer i år ha jultema för att locka fler besökare. Vad säger ni? Ska ni dit? Lockas ni?

Ett päron till farsa firar jul


Längtar ni efter en härlig, hemtrevlig gammaldags jul med hela familjen samlad? Det gör Clark Griswold också, men det blir inte riktigt som han hade tänkt sig. Snötäckta tak är hala och kalkon är svårt att laga. När sedan kusinerna från landet dyker upp med familj och husvagn är julefriden ett minne blott...

Köp filmen på Ginza för 49 kr!

lördag 24 oktober 2009

Jag såg mamma kyssa tomten

A Christmas Romance


Det är jul igen och hårda tider för änkan Olivia Newton-John och hennes två döttrar, när Gregory Harrison anländer med dåliga nyheter. Hans bank kan inte längre stå för änkans huslån och hom måstre endera betala huset eller flytta. Då en plötslig snöstorm gör att de båda måste fira julen tillsammans inträffar saker som kommer att ändra deras liv...

Köp på Ginza för endast 29 kr!

fredag 23 oktober 2009

Jose Feliciano - Feliz Navidad

Dagens kap


Julbäddset för bara 49,50 kr. Vilket kap!

torsdag 22 oktober 2009

Frank Sinarea - Christmas Dreaming

En galen jul


En riktig favorit här hemma på julen!

Det är dagen före jul, och tolvåriga Brian och sexåriga Mary hittar en väska med en miljon dollar. Här ska julhandlas! Men pengarna är falska, och snart har barnen både polisen och ett gäng elaka skurkar i hälarna. Nu gäller det bara vem som är listigast!

Köp på Ginza för bara 10 kr.

onsdag 21 oktober 2009

Tjong

Jag har äntligen testat Tjong som så många tjatat om, och måste säga att jag älskade det! receptet kommer från denna bok.

Ingredienser:
3 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
rapsolja

Olja in bakplåt, sax och två osthyvlar. Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och koka upp. låt koka i 150 grader i 15 minuter. Häll över massan på bakplåt och låt svalna. Ta osthyvlarna och börja vik massan mot mitten. fortsätt vika tills den svalnat så du kan ta med händerna. Olja in händerna. Ta upp massan och dra ut den till en lång korv, Vik ihop, snurram vik ihop och snurra. Fortsätt arbeta tills massan ljusnar.

Dela massan i två bitar. Dra ut i smala stränger, snurra och klipp i små bitar. Lägg bitarna att stelna och låt dem inte klassa ihop.

Elvis Prestley - Blue Christmas

tisdag 20 oktober 2009

Gör en egen t-shirt

Jag älskar personliga julklappar och det här är så perosnligt det bara kan bli. Egendesignade t-shirts. Testa här!

Nötfudge

Testade ett recept i den här boken, och herregud vad gott! Receptet nedan lite omgjort efter min smak.

50 g hackad marabou
175 g färskost
1 msk grädde
1 dl florsocker
100 g hackade hasselnötter

Gör såhär:
Olja in en form om ca 15 cm. Smält choklad och rör ihop med ost, grädde och florsocker. Rör slutligen ner nötterna. Tryck ut smeten och håll kallt. Skär fudgen med vass kniv.

måndag 19 oktober 2009

Arne Weise julvärd på Loka

Loka har hyrt in Arne Weise för att leda julfirandet i år, och kommer att befinna sig där 23-26 december. För den som är nyfiken kommer förmodligen webbsändningar ske.

Klenäter

Min mamma älskar klenäter och för henne är det nog lika synonymt med julen som saffran och kanel. Jag brukar göra en rejäl laddning bara någon dag före jul. För i vår familj är detta inget som ska småätas före jul utan ska endast njutas av på lillejulafton och julafton. Receptet kommer härifrån men har modifierats en aning.

Ingredienser:
50 g smör
1 ägg
1 äggula
0,5 dl florsocker
rivet skal av en halv citron
2,5 dl vetemjöl

För fritering:
Rapsolja

Garnering:
Strösocker

Gör såhär:
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman ägg, äggula och florsocker. Tillsätt citron och smör. Vänd sist ner mjölet. Plasta in bunken och sätt in i kylen. låt vila helst över natten-

ta ut degen och låt den ligga framme en halvtimme. Kavla sedan ut till wn 2-3 mm tunn deg. Skär ut bitar som är 10X3 cm störa. Gör en skåra i mitten. Trä in en snibb i skåran så den blir vriden.

Värm rapsoljan till 180 grader. Fritera några klenäter åt gånen tills de blir gyllenbruna. ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Vänd i rikligt med strösocker.

söndag 18 oktober 2009

Ny julshop

Har ni sett Jotex innan? Fick mejl från Ellos som tipsade om shoppen som tydligen tillhör samma koncern. Massor av fina grejer, bland annat de här supergulliga gardinerna för bara 159.50. Riktiga kap!

Bing Crosby - Silent Night

lördag 17 oktober 2009

Bing Crosby - White Christmas

fredag 16 oktober 2009

Två nya Dufvenkrooks i årets sortiment

Läs mer här!

Chokladcigarrer

Ett klassiskt Sju sorters kakor-recept är Chokladcigarrer. framfår allt en favvis hos barnen.

Ingredienser:
175 g smör
1 dl socker
2 dl nötkärnor
3 dl vetemjöl
2 msk mjölk
50 gram blockchoklad

Gör såhär:
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt malda nötkärnor och mjölet. Obs! Vänd ner, vispa inte! Rör sist i vätskan. Knåda degen och rulla ut till fingertjocka längder. Lägg dem bredvid varandra och skär alla längder till 4 cm långa cigarrer. Grädda i ugnen 12 minuter. Öåt svalna och doppa sen topparna i blockchoklad. Låt stelna.

torsdag 15 oktober 2009

Radiokaka

Bläddrade i denna bok och hittade en riktig gammal klassiker, nämligen radiokaka. Minns ni? Var tvungen att göra en och den är ju riktigt god och kommer passa fint till julen. Så här kommer recept.

Ingredienser:
2 ägg
3 dl florsocker
200 gram blockchoklad
100 gram kokosfett
200 gram mariekex

Kläd en brödform med aluminiumfolie. Smält kokosfett och blockchoklad tilsammans och blanda ägg och flrosocker pösigt för sig. Rör ihop de båda. Häll lite av chokladsörjan i brödformen och lägg i kex, varva på detta sätt tills du avslutar med choklad. Ställ i kylen. Klart!

Chokladkonfekt

Följande recept kommer ursprungligen från denna bok, men har gjorts om för att bli lite mer barnvänlig:)

Ingredienser:
100 gram mörk blockchoklad
100 gram nougat
Hasselnötter.

Ta fram cirka 30 knäckformar. Pensla dem med mörk choklad. Lägg i en nöt och häll sen över nougat. Klicka över en liten droppe mörk choklad. Klart!

onsdag 14 oktober 2009

Daim

Det här är ett recept som hängt med sedan jag var tio år. Dödsenkelt att göra, och dödsgott så klart!

Ingredienser:
3 msk vetemjöl
3 tsk kakao
3 msk sirap
3 msk smör
6 msk socker

Gör såhär:
Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och låt koka i fem minuter. Häll ut på bakplåtspapper och låt stelna. Smält 100 gram ljus choklad och bre på. Skär i bitar. Klart!

Ätbart julpynt

I går skrev jag ju om att man kan pynta granen med ätbara grejer för att få den tradtitionell. här är saker du kan baka eller laga till granen:

- kanderade äpplen
- pepparkakor
- Polkagrisar

tisdag 13 oktober 2009

Julhuset

Tips på riktigt fin julblogg är Julhuset!

Sissel Kyrkjebö till Umeå!

Fredagen 18 december kommer sångerskan Sissel Kyrkjebø till Umeå med föreställningen ”Strålande jul”. Läs mer här!

Finska pinnar

Ingredienser:
6 dl vetemjöl
250 g smör
1,25 dl socker

1 ägg
Pärlsocker
Hackad mandel

Gör såhär:
Smula ner margarinet i mjöl och tillsät socker. Knåda och rulla ihop till fingertjocka längder. Låt stå i kylen en timme. Skär degen i 3-4 cm långa pinnat som först doppas i uppvispat ägg och sedan i hackad mandel och socker. Lägg på smord plåt. Grädda 12 minuter i 200 grader värme. Klart!

måndag 12 oktober 2009

Twitter

Om du vill få en påminnelse när vi skriver och använder Twitter, kan du prenumerera på oss här!

Julsånger

Fick tips om den här sidan av Anna Helleland. tack Anna! perfekt för dig som letar efter engelska julsånger.

Förresten, har du ngn blogg Anna?

söndag 11 oktober 2009

En traditionell julgran

Vill du satsa på en traditionell julgran i går? Då gäller det att satsa på lite annorlunda julgranspynt. Tänk emr ätbart och förbrukningabart, och minde plast.

Vad som bör finnas i en traditionell julgran:
* Kanderade äpplen
* levande julgransljus
* Sverigeflaggor
* Halmprydnader

Julmarknad i Göteborg

Ett femtiotal knallar med allt från vanligt sortiment till julhantverk. Gratis karusell för barn upp till 12 år och kl 12-14 kommer Tomten på besök. Pågår den 29-30 november, 6-7, 13-14 samt 20-23 december kl 10-16.

lördag 10 oktober 2009

Årets julkalender är här!

Här kan ni se en försmak på hur den ser ut!

Julkonsert med Uppsala University Jazz

5 december är det julkoncert i Uppsala Missionskyrka klockan kl. 18.00 Läs mer här

fredag 9 oktober 2009

Wii prissänks?

Ryktet säger att Wii kommer att prissänkas? Kanske läge att hålla sig lite om man tänkt köpa det som julklapp?

Julsånger

Hittade den här sidan med massor av julsånger. Nu ska det sjungas här hemma!

torsdag 8 oktober 2009

Egg nog recept

Har ni också sett att de dricker något som heter egg nog i amerikanska serier? jag testade det förra året, och det är verkligen supergott.

Ingredienser:
3 cl rom
3 cl konjak
1 ägg
1 cl sirap
15 cl mjöl
riven muskotnöt

Mixa alla ingredienser förutom mjök och muskotnöt. Häll på varm mjölk och pudra med muskotnöt. Klart!

Julkonsert med Sonja, Shirley och Sanna


Biljetterna är släppta till Sonjas, Shirleys och Sannas julkonsert. Kolla in schemat och boka biljetterna här!

onsdag 7 oktober 2009

Leilas Lion Bars

Leilas lion bars är en favorit bland barnen och i år blir det en rejäl sats till hela familjen. Omgjort efter min smak som vanligt.

Ingredienser:
3 dl jordnötssmör
2 dl jordnötter
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl kokosflingor
5 dl rice crispies
250 g ljus blockchoklad.

Gör såhär:
Smölt jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker på låg värme. Ta bort från plattan och rör ner kokos, rice crispies och jordnötter. Fördela smeten i två brödformar klädda med plastfolie. Låt stelna i kylskåp ett par timmar. Smält blockchoklad. Dela smeten i 2 X 4 cm stora bitar. Doppa dem i chokladen. låt stelna.

Sesamkrokant

Testade sesamkrokant under gårkväll som jag fann i den här boken. Och herregud vad gott! Jag rekommenderar verkligen det! Vet inte riktigt om jag finner receptet särskilt juligt men gott var det.

Ingredienser:
75 gram smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl sesamfrön.

Gör såhär:
Smält smöret och tillsätt socker. Koka utan omrörning tills den når 140 grader. Tillsätt sesamfrön och låt koka en minut under omrörning. Häll på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut så den blir riktigt tunn och skär sedan i bitar. Ur gott!

tisdag 6 oktober 2009

Pepparkakskola

Jag kan inte sluta tjata, har ni inte den här boken, måste ni köpa den! den kostar enbart 73 kronor men innehåller så många fantastiska recept. Följande recept hittade jag i den, trots att jag bara fem år tidigare hade hittat samma recept hos min mormor. Är det inte fantastiskt hur recept sprids?

Ingredienser:
1,5 dl vatten
5 dl strösocker
4 msk vinöger
3 msk mörk sirap
3 tsk riven ingefära
2 tsk kanel
0,5 tsk bikarbonat

Gör såhär:
Koka allting i en tjockbottnad kastrull tills den klarar kulprovet. Häll upp i knäckformar. Klart!

Korintkaka

För mig är det ett måste att baka en riktigt god korintkaka på julen, annars är det helt enkelt inte jul. Följande recept kommer ursprungligen från Sju sorters kakor men har gjorts om lite efter mn smak.

Ingredienser:
400 gram korinter
200 g smör
2,5 dl socker
4 ägg
2 tsk kanel
rivet skal och saften av en citron
5 rivna bittemrandlar
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader och bröa en form. Blanda korinterna med mjölet och bakpulvret. Rör smör och socker riktigt fluffigt. Blanda i äggen. Tillsätt kanel, citronskal, mandel, korinterna, bakpulvret och mjölet. Blanda sist i citronsaften och häll över i formen. Grädde längst ner i ugnen i en timme, ibland krävs det mer. När kakan börjar bli mörk, lägg över en bit aluminiumfolie så den inte bränns.

måndag 5 oktober 2009

Peter Jöbacks julkonserter

Peter Jöback gör om sina julkonserter 2009.

Datumen är:
11 december kl 19.30 Göteborg, Scandinavium

15 december kl 19.30 Oslo, Spektrum

18 december kl 19.30 Stockholm, Ericsson Globe

19 december kl 19.30 Malmö, Malmö Arena

Biljetterna släpps torsdag den 27 augusti och säljs via Ticnet.se, 077-170 70 70, Ticnet- och ATG-ombud samt hos SJ, 0771-75 75 75, www.sj.se/upplevelser eller i närmaste SJ Resebutik.

Bob Dylan släpper julskiva!

Bob Dylan kommer att släppa en julskiva som kommer att finnas i handeln från och med 13 oktober. Kan inte påstå att jag är ett Dylanfan, men kanske finns någon därute?

söndag 4 oktober 2009

Världens julmat

Satt och läste på Wikipedia och hittade något väldigt intressant om hur julmat skiljer sig i olika delar av världen.

detta käkar man:
Polen och Tyskland: Karp
USA: Kalkon
Australien: barbecue och Tigerräkor
Estland: Knaperstekt svål

Julmarknad i Uppsala

Julmarknaden i Uppsala kommer i år äga rum 28-29 nvember, d.v.s. första advent.

lördag 3 oktober 2009

Den bästa julbloggen

Jag älskar Hanneles julblogg! Den är så personlig, fin och inspirerande. läs den här!

Visste du detta om julgranen?

Varje år säljs det tre miljoner granar i Sverige. ungefär 80 % av dessa kommer från Sverige och resten från Danmark.

Tre miljoner granar! Galet!

Källa: Skogssverige

fredag 2 oktober 2009

Cliff Richrds - Mistletoe and wine

Lilla julafton

Eller lillejulafton som jag själv säger är dagen före doppardagen, d.v.s. 23 december. Ordet användes för första gången 1775 i Skåne där jag bor! I vissa familjer innebar detta förr i tiden ett minifirande med minigran, några julklappr och en försmak julmaten.

Här hemma är lillejulafon minst lika mysigt som julafton. Vi hjälps åt att steka köttbullar, skriva julrim och koka knäck. Lillejulafton ska inte innebära stress, se till att planera så att det är riktigt fint och mysigt.

Information från wikipedia

torsdag 1 oktober 2009

Dean Martin - Rudolph

Marsipanrulle

En marsipanrulle är s otroligt gott på julen och dessutom fint att sätta från på julbordet.

Ingredienser:
300 gram marsipan
150 gram nogat
100 gram mör choklad
Valnötter
Strössel

Gör så här: Kavla ut marsipanen till en kvadrat. Hyvla över nougaten med osthuvel. Rulla ihop till en rulle. Pensla med mör choklad och sätt sne på valnötter och strö över syssel.