måndag 7 december 2009

Julfirande världen över

Även denna text fick jag inför en Julsagas premiär. intressant.

Jul Världen Över

Den 25 december är en röd dag i Hong Kong and Macau, men inte i resten av KINA eftersom 99% av befolkningen inte är kristna. Den främsta vinterhögtiden är det kinesiska nyåret som firas i slutet av januari. Trots detta har juldekorationer blivit mer populära i Chinas större städer på senare år, och landets kristna befolkning dekorerar traditionellt sina hus med vackra papperslyktor. Den kristna befolkningen reser också sitt ’träd av ljus’ med papperskedjor och blommor, och barnen hänger upp julsockar och väntar på besök av Dun Che Lao Ren ("Julens Gamle Man“).

Julen börjar tidigt i TYSKLAND med Heliga Nicholas Dagen, som firas den 6 december. Helgonet Nicholas lägger godis och små presenter I barnens skor. Han är ackompanjerad av den skrämmande “Knecht Ruprecht”, vars jobb är att kolla efter barn som har varit olydiga under året.

I UNGERN kommer Tel-apo eller Mikulas (Vinter-farfar) på besök den 6 december, i en liknande tradition. Barnen ställer sina skor utanför dörren innan de går och lägger sig, och nästa dag är de fyllda med röda påsar som innehåller godis och små presenter. Om ett barn har varit olydigt placeras en gyllene björk bredvid godiset, en symbol för smisk (dock inte alvarligt menat). Den 24 december skyndar sig sen barnen ut ur husen för då kommer Jesus med granen och presenterna till deras hus. Efter en julmiddag med färsk fisk och ris eller potatis, avtäcks granen och alla sjunger julsånger och öppnar presenter.

I MEXIKO är det tradition att barnen får sina julklappar, inte på julafton eller juldagen, men den 6 januari. Denna trettondagshögtid är till minne av dagen då de tre vise männen kom med gåvor till Jesusbarnet. Alla skolor är också stängda denna dag.

Olika jultraditioner I SLOVAKIEN involverar spådomar av framtiden. Äpplen skärs tvärsöver och om en stjärna uppenbarar sig I mitten kommer nästa år bli ett bra år. Ett kors däremot förutsäger otur.

I AUSTRALIEN inträffar julen mitt i sommaren och Sidneys världsberömda Bondi Beach är ett populärt ställe för icke-traditionella barbecues och en och annan surfande jultomte. Adelaide’s julparad (Adelaide’s Christmas Pageant) är en av de mest populära festparaderna i världen och attraherar årligen runt 400 000 besökare.

Julafton i BULGARIEN firas med ett julbord bestående av 12 rätter, där varje delikatess representerar en specifik månad.

Det är tradition att hänga en spindel i Julgranen i UKRAINA, samt att placera vete i mitten av julbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar