onsdag 30 september 2009

Chokladmaränger

vackert julgodis som barnen älskar. Ursprungligen från denna bok!

Ingredienser:
2 äggvitor
2 droppar citronsaft
6 msk socker
3 msk riven mörk blockchoklad

Gör såhär:
Visa citron och ägg till hårt skum med elvisp. Blanda i socker medan du fortsätter vispa. Spruta till små toppar. Gärdda i ugn en timme på 125 grader. Marängen är klar när de släpper från bakpappret. 

Rulltårta

Detta recept är från denna bok.  Lite omgjort som vanligt:)

Ingredienser: 
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk backpulver
0,5 dl mjölk

1 dl jordgubbssylt. 

Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten. Häll i mjölken. Bred ut smeten på bakplåt med bakpapper. Grädda i ugnen i fem minuter. Stjälp över på bakpapper med strösocker. Dra bort pappret. Brd på fyllningen när den svalnat och rulla ihop och skär upp. 

tisdag 29 september 2009

Brända mandlar

Brända mandlar är ett måste på mitt julgodisbord! här ett traditionellt recept från denna bok

Ingrdienser:
200 g sötmandel
250 g strösocker
0,75 dl vatten
Ett par droppar röd karamellfärg

Gör såhär: 
Lägg mandlar, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och rör om. Sänk värmen och koka tills allt vatten kokat bort. Blanda i karamellfärgen och lägg på bakplåtspapper. 

måndag 28 september 2009

Pepparkaksmuffins

Jag älskar pepparkaksmuffins, och det bästa receptet finns här! Dock har jag gjort om det lite som vanligt:)

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
2 tsk kardemumma
2 tsk Kanel
1 tsk mald ingefära

1/2 tsk malen kryddnejlika
1 ägg
1 1/2 dl mjölk


Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. Blanda allt torrt i en bunke. Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Sikta långsamt i torrprodukterna. Klicka ut i muffinsformar, de ska fyllas ungefär till två tredjedelar. Låt stå i ugnen ungefär 12 minuter. 

Knäckäpplen

Knäckäpplen är goda men framför allt gillar jag dem för att de är så vackra att titta på. Mitt recept kommer ursprungligen från denna bok men är lite omgjort.

Ingredienser:
6 röda äpplen
5 dl strösocker
1,5 dl vatten
2 dl ljus sirap
0,5 dl hackade hasselnötter
0,5 dl strössel

tvätta av äpplena och stick in en pinne i var och ett. Koka upp socker, vatten och sirap tills sockret löst sig. Rör om. Koka tills kolan fastnar kring en pinne som du testar med. Den ska hårdna på pinnen. Räkna med en halvtimme. 

Doppa äpplena i kolan och vrid sedan i nötterna eller strösslet. Låt stelna. 

söndag 27 september 2009

Leilas Cinnamon chocolae chips

Gjorde dem här i går, herregud vad goda! Ni måste testa!.

Dock rekommenderar jag att ni som inte har varmluftsugn sätter den på 200 grader.

Leilas saffransskorpor

Gjorde Leilas saffansskorpor i helgen då jag hittade ett smarrigt recept i hennes bok A piece of cake. receptet är omgjort efter smak.

Ingredienser:
100 g smör
1 gram saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl mandel
0,5 dl pistagenötter

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda med saffran. Blanda det med ägg i bunke när det svalnat. Blanda de torra ingredienserna med mandel och pistage. Vänd ner det i bunken. Gör tre längder och lägg på plåt. Grädda i mitten av ugnen 25 grader. Skär dem direkt i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. Torka i ugnen i 15 minuter på 150 grader.

lördag 26 september 2009

Brenda Lee- Rockin around the christmas treee

Revbensspjäll

Jag älskar revbensspjäll på julen, kanske för att jag bor i Skåne där det är tradition. Det här receptet kommer från Rutiga Kokboken och är väldigt traditionellt.

Ingredienser:
1 kilo revbensspjäll
1 tsk salt
1 krm peppar
2 krm ingefära
hett vatten

Gör såhär:
Gnid in revbenen med kryddorna. Lägg dem på en plåt. Sätt in i ugn på 175 grader i 1,5 timme. Häll bort fett och späd i långpanna med lite hett vatten. Servera

fredag 25 september 2009

Frank Sinatra - Santa Claus is coming to town



åh vad jag älskar denna!

Traditionell julmarknad i Helsingborg

14-15 november är det traditionell jumarknad i Helsingborg i idrottens hus 10.30 - 17. läs mer här!

torsdag 24 september 2009

Jultomtens stora sagobok

Hemma hos oss är en julsaga för barnen ett måste så fort vi får tid. Därför blev jag extra glad när jag ser att denna bok är på väg ut! den måste inköpas. 


Beskrivning från Adlibris:


17 julsagor, berättade med mycket värme och humor! De underbara illustrationerna gläder både barn och vuxna. En riktig julbok att samlas kring och läsa högt ur! 

Boken är än så länge inte utkommen men den går att bevaka. 

Janssons Frestelse

I vanliga fall avskyr jag ansjovis, men på julen vräker jag i mig Janssons. Mitt recept kommer från Rutiga kokboken, och är en väldigt traditionell Janssons. Receptet är som vanligt lite omgjort efter min smak.

Ingredienser:
10 potatisar
1 gul lök
20 ansjovisfiléer
3 dl mjölk
1 msk ströbröd
1 msk smör

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och lök. Riv potatisen i rivjärn och finhacka löken. Varva potatis, lök och ansjovis i ugnssäker form. Avsluta med potatis. Häll över vätskan. Klicka över smöret och strö ströbröd över.

Grädda i 45 minuter. Klart!

onsdag 23 september 2009

En blogg som liknar denna

Ramlade över en blogg häromdagen som är skrämmande lik den här! Nåväl, vi får hoppas att vi inte skriver om exakt samma saker i alla fall. Riktigt bra är den!

Syltkakor

Syltkakor är en stor favorit bland barnen i vår familj och jag kan ha hittat det perfekta receptet här, oväntat nog recept.nu. Som vanlgt omgjort efter min smak. 


Ingredienser: 

200 g smör

3/4 dl strösocker

1 äggula

1 krm bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4,15-5 dl vetemjöl

jordgubbssylt


Gör såhär:


Ställ fram smöret så det får mjukna till rumstemperatur. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop smör, socker och äggulan. Blans mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner med resten och arbeta ihop till en smidig deg. Gör en rulle som du klär med folie. lägg i kylen en timme. Skiva degen och forma till runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen en fördjupning och fyll med smör. In i ugnen 8-10 minuter. Klart!

tisdag 22 september 2009

Julkalendern 2009


Jag vet inte om ni har koll på årets julkalender? jag hade i alla fall inte det, så här kommer lite info, 


Årets julklapp görs av Henrik Ståhl och Sara Edwardsson som tidigare gjorde "Supersnälla Silversara och Stålhenrik" på ettan. 


Handlingen är ungefär likadan. de bor i rymden, men har blivit gamla. De bor på en konstgjord planet för gamla superhjältar och för att udnerhålla sina barnbarn berättar de historier om när de var unga, vilka utgör kalendern. 


Jag är lite kritisk, men håller tummarna!

Kolakakor

Kolakakor är en given barnfavorit som jag alltid har på julen. Kakorna ska bli frasiga utanpå och sega inuti. 


Ingredienser: 

100 gram smör

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver


Gör såhär: 


Ställ fram smöret och låt det bli mjukt. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med socker och vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke och vänd ner i degen. Forma degen till 2-3 rullar. Lägg dem på bakplåtspapper och platta til. grädda i 12 minuter. Skär kakorna snett innan de svalnat. 

måndag 21 september 2009

Julplanering

Hittade en superbra planeringslista gjord av Luran!  Om man vill kan man ju göra en checklista av den, men i stort så är den verkligen riktigt bra. Funderar lite på att komplementera den med en planering över när alla kakor och och godis ska bakas. 

Grinchen

Grinchen är en julfilm jag inte kan låta bli att titta på varje jul. 


handlingen är:


Högt uppe över staden Whoville bor den grinige och ensamme Mr. Grinch vars hjärta är två nummer för litet. Alla de glada invånarna i Whoville älskar julen och är i full färd med att förbereda en härlig fest. Men är det något Grinchen hatar så är det julen, så han bestämmer sig för att göra slut på julfirandet. Men han upptäcker att den sanna julkänslan är mer än bara glitter och leksaker...


Köp den här!

söndag 20 september 2009

Leilas Jul

Visste du att du kan köpa förra årets Luilas jul som dvd? Endst 149 kr, vilket klipp! Jag är nog Leilas största fan, i alla fall när det kommer till julen. Köp den här!

Jul med Ernst

Har ni hört att Ernst Kirchsteiger utkommer med en julbok? Nu i september ska den komma ut. Beställ den här!


I Jul med Ernst får vi följa Sveriges mest barfota inredare när han drar på sig storstövlarna och jular till det på sitt eget vis.


En jul med Ernst är inte som andra jular.


Ernst Kirchsteiger går sin egen väg oavsett om han binder granriskransar, bakar pepparkakor eller arrangerar hyacinter. Ledstjärnan i hans vision om den perfekta julen stavas familjemys, lugn och avskalad enkelhet.


Julen är ingen tävling. Det handlar inte om att den som har flest tomtar vinner. Det handlar om att kunna ta en skinkmacka och en pilsner med en vän. Om att kunna landa och vara lite barnslig en stund.


Ernst bjuder på sina bästa julrecept, såväl egna kreationer som gamla traditionella familjerecept. Dessutom visar han smarta fix med små medel alltifrån girlanger till ljuslyktor.


Men ingen jul utan blommor. Ernst Kirchsteiger älskar blommor. Han visar oss vägen till enkla blomsterarrangemang där färgerna och formerna får styra.


Jul med Ernst är som Ernst själv. En ärlig jul i bokform.


Ex på rätter: köttbullar, saffranspannkaka, leverpastej, revbensspjäll, fisksallad, inlagd stekt strömming, knäckebröd, friterade vildsvin, kanderade äpplen.


lördag 19 september 2009

Chokladgodis med barnen

En favorit bland barnen är när vi gör enkelt julgodis där man i princip bara rör ner något med blockchoklad och sen klickar ut på bakplåt. Enkelt, fasligt gott och roligt för barnen. 


Snält bara 100 gram choklad och blanda sen i vad du vill efter smak, t.ex.


Cornflakes

Puffade ris

Torkad frukt

Nötter

Wienernougat

Wienernougat är ett måste varje jul hos oss. Men förra året köpte jag Johanna Westmans Julgodis som har världens enklaste recept och det blir dessutom så mycket godare. testa själv!

Ingredienser:
100 gram flagad mandel
250 gram nougat
125 gram mörk choklad. 

Ta en form som du t.ex. gör lasagne i, den ska vara runt 20 X 20 cm. Egentligen ska man rosta mandeln men jag hoppar över det. Smält chklad och nougat och blanda i mandeln när den svalant något. Häll ner i formen, in i kylen 3-4 timmar och skär sen upp i avlånga bitar, typ 1 X 3 cm. Klart! 

fredag 18 september 2009

Min julplanering

Nu har ni ju fått läsa om andras planer inför julen så här kommer min:


November: 

Baka alla kakor

Köpa alla julklappar

Julpynta in för advent


December:

Baka allt julgodis

Slå in alla julkappar

Köpa gran

Julpynta på riktigt. 


Har jag glömt något?

Strassburgare

En av mina favoriter är strassburgare. Små söta kakor, fint spritsade, doppade i choklad. Och otroligt enkla att göra. Receptet är taget från Sju sorters kakor och som vanligt omgjort efter min smak. 

Ingredienser:
100 g smör
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
100 gram ljus choklad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker pösigt och vitt. Blanda potatis- och vetemjöl i en bunke och sikta sen ner det medan du rör smeten. Spritsa degen på en plåt med bakpapper i ungefär fem cm längder-
Grädda i ugnen 10 minuter. Låt svalna under bakduk. När de svalnat doppar du två cm av enda änden i blockchoklad och låter det svalna. Klart!


torsdag 17 september 2009

Jessica von Holstein - Julgodis


Jessica von Holsteins Julgodis kom i september 2008 men jag la vantarna på den först för ett par veckor sedan och har nu äntligen tittat igenom den och kan ge ett betyg.

Boken är en ganska tunn historia men proppfylld med smarriga recept. Boken är väldigt retro och påminner mer om Sju sorters kakor till layouten än en modern julgodisbok. Julgodis är uppdelar i två delar, en med traditionella recept på knäck, ischoklad och mintkyssar och en med mer moderna recept såsom chilitryffel och Rocky Road.

Min åsikt! Jag älskar den! Den är en perfekt bok för en nybörjare och jag hade definitivt köpt den om jag ville göra ett par olika sorters. För en rookie som jag är den dock lite överflödig, de flesta recepten är ändrade versionr av sånt som finns i anda böcker och en del Leila-godis. Men jag kommer definitivt testa receptet på vit tryffel med lime. Mmm.

Julsagans Rocky Road

För något år sedan blev ju Leilas Rocky Road oerhört populärt. Trots att jag älskar Rocky Road måste jag säga att det här receptet mådde bra av en del förbättringar och här kommer min egen variation av receptet!

Julsagans Rocky Road
300 gram ljus blockchoklad
1  påse mini-Dumle
1 näve minimarshmallows
1 påse Polly
1 dl jordnötter

Blanda ihop allt och häll ut i form. Skär upp. Klart!

onsdag 16 september 2009

Saffransglass

Vid glöggfikat kan jag tycka att det är ganska roligt att överraska med något oväntat. Vi associerar ju julen framför allt med varma drycker och varm mat, men en semifredo eller glass är ett kul sätt att bryta av det traditionella. Jag brukar göra en saffransglass sen några år tillbaka, receptet kommer ifrån denna bok utsprungligen. Som vanligt är det lite omgjort efter min smak. 

Ingredienser:
2 ägg
6 msk socker
1/2 g stött saffra
2 dl vispgrädde
1 dl hasselnötter

Vispa ägg och socker fluffigt och vitt och tillsätt saffran. Häll i grädde och vispa tills blandningen är tjick, blank och pösig. Tillsätt nötterna. Frys in! Rör om efter ett par timmar så inte nötterna hamnar i botten. Låt gärna glassen ligga över natten. servera! 

Vaniljkransar

Vaniljkransar är inte bara goda, utan även väldigt vackra att titta på. Var försiktig med dem dock, då de enkelt spricker. 

Ingredienser:
175 gram smör
2 msk socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och nyp ihop smöret med alla torrvaror. Ta sist ihop äggulan och gör en deg.  Ta fram spritsen ch spritsa i 10 cm långa längder. Gör till kransar. Lägg på bakpapper och grädda i 8-10 minuter.

tisdag 15 september 2009

Annas julblogg

Hos Anna finner du massor av roliga tips om såväl mat som pyssel. Läs den här!

Griljera julskinkan

Här kommer mitt recept på griljering av julskinkan.

1. Sätt ugnen på 175 grader. 
2. Blanda ett ägg med två msk stark senap
3. Skär av den värsta svålen, låt bara några milimeter vara kvar. 
4. Bröd blandningen över skinkan. 
5. Pudra med ströbröd.
6. Griljera i ugnen tio minuter.

Klart!

måndag 14 september 2009

Chokladsnittar

Goda sega, krispiga chokladsnittar är ett måste på mitt kakfat!

Ingredienser:
250 gram smör (rumstempererat)
2 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Gör Såhär:

Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram smöret så det blir rumstempererat. Rör smör och socker vitt och pösigt, det ska nästan bubbla när du slutar vispa. Rör i äggen. Blanda alla torrvaror och vänd i. observera att du inte ska vispa utan vända i! Knåda ihop till e deg och rulla ut till fingertjocka rullar. Lägg dessa på en plåt, platta ut något med en gaffel. Pensla med smör och strö över socker. Grädda 12 minuter i ugnen. Skär dem direkt i två cm, sneda bitar. 

Tomtemors julblogg

Det är dåligt med julbloggar, men de som finns är himla bra! En av de bästa är Tomtemors blogg där hon skriver om allt från filmer till pynt. Läs här!

söndag 13 september 2009

Do they know It's christmas



Dagens jullåt!

The Holiday


Kanske inte den mest väntade i genren julfilmer, men det hjälps inte, jag älskar denna! Trots att den egentligen är ganska sparsam när det gäller julen så kan jag inte låta bli att fyllas av julkänsla. dessutom mycket kärlek i den vilket vi gillar!

Handlingen är:
Möt Iris (Kate Winslet) och Amanda (Cameron Diaz), två kvinnor som inte kunde vara mer olika – den ena bor i en mysig, engelsk stuga och den andra i en vräkig villa i Hollywood. Deras enda gemensamma nämnare är dåliga erfarenheter av män. I ett desperat behov av att komma bort möts de på nätet och bestämmer sig plötsligt för att byta bostad. Detta leder dem båda till något som de varken önskat eller förväntat sig – en ny romans – och de upptäcker att en ny adress verkligen kan förändra ens liv. Regissören av Galen i kärlek och Vad kvinnor vill ha bjuder på två timmar av både hjärtvärmande och romantisk komedi.

lördag 12 september 2009

Gör dina egna julkort!


Nu är det dag! Bjud in vänner, familj och barn och ta en pysselkväll! Julen handlar om att umgås så starta redan första advent med att hänga med dina vänner. Köp papper i olika färger, glitter, fina sidenband, gul- och silverpennor, klistermärken m.m. och gör era egna julkort!

Enklast är att köpa redan färdiga julkortspapper från Panduro, men egentligen kan du lika bra ta vanligt papper och skicka med.

Kolla in Panduros utbud här!

Petter och Lottas jul


En annan gammal barndomsfavorit är Petter och Lottas jul av Elsa Beskow. Passar barn och är en utmärkt advetssaga innan läggdags.köp här!

fredag 11 september 2009

Julgransplundring

Julgransplundring är tyvärr ett fenomen som försvinner allt mer, men som var väldigt populärt i vårt hem när jag var liten. Julgransplundring sker tjugondag Knut, d.v.s. 13 januari, då granen kastas ut och allt julpynt tas ner. Förr var detta en festlighet då barnen fick dansa kring granen en sista gång och därefter leka lekar. Plundringen kommer ifrån att man åt upp de äpplen och andra godheter som gömde sig i granen.  

Ballerina Pepparkaka

Har ni sett att de släppt en pepparkakeversion av Ballerina? Köpte ett paket på lunchen och GUD vad gott. Tipstips!

Schackrutor

Mina favoritkakor som liten flicka, och fortfarande en favorit på kakfatet.

Ingredienser:
4,5 dl mjöl
0,5 dl socker
200 gram smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader- Sätt fram smöret i god tid så det hinner mjukna. Blanda mjöl, socker och smör genom att knipa ihop det tills det blir en deg. Dela denna deg i två bitar, i den ena blandar du i vaniljsocker och i den andra kakao. Dela dem i ytterligare två degar så det är sammanlagt fyra degar. Rulla ut dessa i fingerrjocka längder som du sedan sätter ihop. Rulla ihop dem. Skär i centimetertjocka bitar och lägga på bakplåtspapper. Grädda i 5-10 minuter i ugnen.

Klart!

torsdag 10 september 2009

Polkagrisbräck

När vi ändå är inne på Polkagrisar och vad man kan göra med dem måste jag tipsa om en annan favorit: polkagrisbräck.

Ingredienser:
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
10 krossade polkagrisar

Gör såhär:

Sätt fram ischokladformar. Smält den vita chokladen och fyll dem till en tredjedel. gör samma sam med den mörka chokladen när den vita stelnat. Sist strör du över polkagriskross. Klart!

Förboka Blossa

Nu kan du förboka Blossa Clementin och Blossa Multipack här!

Wham - Last Christmas



Så 80-tal men så otroligt julig. Dagens jullåt!

onsdag 9 september 2009

John Lennon - War Is Over

Jul på Huseby Bruk

Huseby Bruk ligger två mil söder om Växjö och är Nordens största julmarknad med över 30 000 besökare. Om du har tid och möjlighet tycker jag definitivt att du ska ta dig dit, då det är en av de absolut mysigaste i Sverige, särskilt när det är snö. Läs mer här!

tisdag 8 september 2009

Mintchoklad

Om du är ett fan av mint kommer det här definitivt bli favoritgodiset i jul!

Ingredienser:

200 gram mörk choklad
15 krossade polkagrisar
Några droppar pepparmyntsolja

Gör såhär:

Smält chokladen och blanda i pepparmyntsolja efter smak. Droppa ut till enkronor på bakplåtspapper. Ta en nypa krossade polkagrisar och strö över. Klart!

Tomten är far till alla barnen

Min favoritfilm när det gäller svenska julfilmer är helt klart Tomten är far till alla barnen. För er som inte sett denna hysteriskt roliga komedi är handlingen följande:

Sara har varit gift flera gånger och till julafton bjuder hon in exmakarna med familjer att fira jul med henne och hennes nye make Janne. Festen urartar ganska snabbt och med en hel del sprit innanför västen råkar Janne avslöja för en av gästerna att han låtit sterilisera sig, något som snart alla får reda på... utom Sara. Sara i sin tur vill inget hellre än ha barn med Janne. Vid middagen berättar Sara den strålande nyheten att hon är gravid!

(info från wikipedia)

Köp filmen här!

måndag 7 september 2009

Leilas mandlar från Barcelona

Det här receptet hittade jag på recept.nu och är gjort av Leila Lindholm. Jag blev nästan chockad av hur oerhört gott det var, det är något med kanelen och den rostade mandeln som gör den helt fantastisk. Receptet är som vanligt lite omgjort efter min smak

Ingredienser:

200 gram mandlar
200 gram nougat
2 msk kakao
2 msk kanel

Gör såhär:

Rosta mandlarna 5 minuter på en plås på 200 grader. Låt dem svalna. tryck in mandeln i en bit nougat, gör den rund och rulla i kanel och kakao. Klart!

Lägg gärna i glasburk för det blir så fint!

Drömmar

För mig är drömmar lika synonymt med julen som lussekatter. Men drömmar är luriga, för trots att de är lättbakade så är de ganska svåra att få till sådär perfekt krispiga och goda. Mitt favoritrecept kommer från ICA-kuriren och tillagas med hjorthornssalt. Som vanligt har receptet ändrats lite efter min smak.

Ingredienser:
  • 200 g smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 5 dl vetemjöl

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker poröst. Blanda ner vaniljsocker och hjorthornssalt i mjölet. Rör ner mjölblandningen med smöret och sockret. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär dem i bitar och rulla ut till små bollar. Lägg dem på papprade plåtar. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Kakorna ska vara bleka och lite spruckna.

söndag 6 september 2009

Snickers

Hemmagjorda Snickers på julen är ett måste sedan jag köpte boken Julgodis och hittade det här fantastiska receptet. Så himla gott!

Ingredienser:

1 burk jordnötssmör, gärna ett sådant med bitar i.
1 dl strösocker
2 dl sirap
1 liter puffat ris
1 dl kokos
200 g ljus blockchoklad.

Koka ihop jordnötssmör, strösocker och sirap tills det blir en jämn smet. Låt svalna. Blanda i ris och kokos. Bre ut på ett bakplåtspapper. När det svalnat brer du blockchokladen på den. låt svalna och skär i fyrkantiga bitar. Klart!

Alkoholfri glögg

De flesta som gör sin glögg hemma gör en med mycket alkohol i, men jag brukar göra alkoholfri så även barnen kan njuta. Det här är ett av mina favoritrecept.

Ingredienser:
5 dl vatten
5 nejlikor
1 kanelstång
ungefär 3 cm ingefärebit
0,5 tsk kardemummakärnor
5 dl svartvinbärsjuice
2 dl äppeljuice

Gör såhär:
Koka upp vatten och lägg i nejlikorna, kardemummorna, kanelstånge och ingefärsbiten som du gärna får dela i mindre bitar. Koka tio minuter och häll sedan i svartvinbär och äpple. Hetta upp men låt det ej börja koka. Sila det rent Servera.

Ipod


Ett julklappstips som faktiskt fungerar till gammal som ung är att köpa en ipod, gärna nano som får plats överallt. Välj en passande färg, graver ain en fin hälsning kostnadsfritt och fyll med favoritmusik. Perfekt julklapp! Ett annat tips, för den som inte gillar musik är att fylla den med podcasts eller en ljudbok. Ipod nano 8 GB kostar runt 1400 kr och köpes här!

lördag 5 september 2009

Elf


En av mina absoluta favoritfilmer är Elf! En film för alla i familjen som förstår engelska eller kan läsa textningen.

Handlingen är följande:

En julafton för länge sedan fick jultomten en överraskning när han återvände till Nordpolen... ett litet barn från ett barnhem hade krypit ner i julklappssäcken!

Buddy adopterades av en godhjärtad tomtenisse som uppfostrade honom i sann nisseanda. Men när man är tre gånger så stor som alla andra och usel på paketinslagning är det inte lätt att känna att man platsar i tomtenissarnas värld. För någonstans där ute finns Buddys biologiska familj och den här julen är han fast beslutsam att hitta dem. Men New York är en tuff stad för en kille som tror sig vara en tomtenisse - alla hårdhudande människor verkar ha glömt bort den sanna meningen med julen!


Buddy spelas av otroligt rolige Will Ferrell och jag lovar, om ni inte sett den: ni kommer skratta ihjäl er! Köp den här!

Vad tycker ni?

Killen tyckte att min design sög och gjorde fin header, footer och fixade lite annat. Vad tycker ni om min nya design?

Mozartkulor - recept

Mozartkulor behöver nog egentligen ingen presentation, men det är definitivt ett av de populäraste godissorterna på svenskarnas bord. Jag rekommenderar definitivt att ni gör mozartkulor med barnen som älskar att göra dem, men inte alltid att äta dem.

Ingredienser:
200 gram nougat
200 gram marsipan
200 gram mörk choklad

Gör en kula av en bit nougat, rulla in i marsipan och doppa dem i choklad. Låt svalna och stelna på bakpapper.

fredag 4 september 2009

Absolute Christmas


Min favorutskiva när det är jul är den mycket traditionella Absolute Christmas som blandar klassiker med nyare låtar. Om du vill ha Absolute Christmas på cd-skiva (Classics tycker jag) kan den köpas här för 99 kr, annars finns den på superba Spotify här!

Julmarknad på Tivoli


20:e november startar Tivolis julmarknad som är ett måste om du har möjlighet. Tänk er den vackraste julmarknad ni kan tänka er och gånga med tio så får ni en känsla av vilken fantastisk upplevelse det är. Julmarknaden är igång 20 november - 30 december och ahr öppet:

Søndag - torsdag
kl. 11.00 - 22.00
Fredag
kl. 11.00 - 23.00
Lørdag
kl. 11.00 - 23.00

Läs mer här

Bli smal till jul

Viktväktarna har släppt ett pressmeddelande där de vill hjälpa oss att bli smala till jul. Samtidigt som jag bara vill kräkas på all smalpropaganda börjar jag känna att det kanske är ett bra val med tanke på alla kakor och godis som kommer råka hamna i magen under november och december. Hur gör ni? Bantar ni före jul?

torsdag 3 september 2009

Julgodis

Denna bok är förmodligen min favorit när det gäller böcker med julgodisrecept. Den har några år på nacken, men det är få böcker som är så späckad med klassiska och moderna recept på julgodis. Något jag verkligen gillar med den är att de flesta recepten har väldigt vanliga ingredienser, till skillnad mot många andra böcker som krävar specialprodukter från halva stan för att kunnas göras. Köp den här för bara 73 kr!

Blossas nya design


Vad tycker ni? Döläcker tycker jag!

Hemma hos jultomten

Min favoritbok alla tider är helt klart "Hemma hos jultomten". Jag läste den varje kväll som liten, eller nja, snarare kollade på bilderna. Jag blev mycket glad när jag såg att den faktiskt finns på Adlibris. Bästa första advents-presenten!

onsdag 2 september 2009

Lussekatter


Saffransbullar eller lussekatter som jag och många andra kallar dem är min absoluta favoritkaka på julen. Gör gärna ett par satser och frys in, bullarna är minst lika goda tinade.

Receptet nedan kommer från Rutiga kokboken och har bakats av såväl min mormor som min mamma som av mig i många år. Receptet är lite ändrat efter min smak.


Ingredienser:

200 g smör

<>5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

2 dl socker

1 gram saffran

1,5 liter vetemjöl


Russin och ägg till pensling och garnering.


Smält smöret och blanda långsamt i mjölken. Värm gärna mjölken lite innan så blandningen blir 37 grader. Lös upp jästen i lite av vätskan i en bunke.


Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och saffran. Arbeta in all mjöl, gärna i degmaskin. Se till att degen fortfarande är klibbig, då blir den saftigare. Låt jäsa under duk 30 minuter.


Baka ut degen till lussekatter och låt jäsa ytterigare 30 minuter. Garnera med russin, pensla med ägg.


Grädda bullarna i mitten av ugnen i 30 minuter.


Bild: kaktuslampa

Gör en egen julbok!

Personligen älskar jag struktur och det är inget som gör mig så glad som min julbok. Den tar jag fram varje år och fyller i alla mina listor. kakor att baka. Önskelista. Julkortslista. Julgodis att baka.

Och förutom att det är hemskt praktiskt är det även väldigt mysigt att ha en julbok. prova själv.

tisdag 1 september 2009

Ischoklad - recept

Få julgodissorter kan väl vara så traditionella som ischoklad? För en billig peng kan man få en stor låda i valfri livsmedelsaffär, men jag rekommenderar alla att göra detta hemma då det är enkelt, billigt och godare. Om du har barn är det dessutom en perfekt syssla för barnen då det inte går att misslyckas.

Ingredienser:
200 gram blockchoklad ( helst 100 gram ljus och 100 gram mörk)
100 gram kokosfett

Smält choklad och kokosfett över vattenbad eller i mikro. Rör om när det smält och häll över i en bringare. Sedan är det bara att hälla i små ischokladsformer.

Om du vill variera dig lite kan du smaksätta ischokladen. Ett tips är att låta halva satsen vara vanlig ischoklad, medan den andra halvan smaksätts.

Tips på smaksättningar:
1. Rivet skal av en citron
2. Rivet skal av apelsin
3. Ett par droppar pepparmintsolja.

Hårda julklappstips!

En bok går hem till de flesta, och här är några av mina favoriter som jag tycker att du kan handla till mamma, pappa, kompisen eller partnern!

Alex Schulman - Skynda att älska
Alex Schulmans bok om pappa Allan Schulman. Förbered er på att gråta! Framför allt tips för alla mammor och papppor därute som minns Allan Schulman med stor andakt.

Åsa Linderborg - Mig äger ingen
Här snackar vi inte bara gråt, utan totalt asbölande. Åsa Linderborgs kärleksfulla skildring av en far som älskade spriten, men älskade sin dotter ännu mer.

Maria Sveland - Bitterfittan
Sara reser till Teneriffa en vecka och funderar på sin kvinnliga roll i samhället. Oerhört rolig men även väldigt tankegivande.

Neil Strauss - The dirt
Förbered dig på skratt och att bli mcyket äcklad. Det här är historien om hur Mötley Crue tog isig upp på toppen genom att dricka för mycket whisky, ta för mycket droger och ha alldeles, alldeles för många tjejer.

Mats-Eric Nilsson - Den hemlige kocken
När julen är över har säkert ett par extrakilon fastnat hos många. I Den hemlige kocken får du läsa om alla kemiska tillsatsämnen som finns i mat, och snabbt blir du sugen på att både äta och leva nyttigare.

Caroline Engvall - 14 år till salu
Boken är baserad på en verklig händelse som handlar om 14-åriga Tessan. Som 14-åring bestämmer hon och bästa vännen sig för att sälja sina kroppar på nätet. Kompisen lägger snart av men tessan dras längre och längre in i prositutionens träsk. Mycket läsvärd men frukatnsvärt hemsk.

Katarina Wennstam - Smuts
Katarina Wennstams bok Smuts går under skinnet på såväl prostituerade som sexköpare som tonårstjejer. Den är viktig och informationsrik men också oerhört spännande.

Christine Falkenland - Öde
Falkenland är i mitt tycke en av Sveriges absolut bästa författarinnor. Språket är fantastiskt, historien spännande och naturen otrolig. Boken Öde handlar om Siri som går till en psykolog för att bearbeta sogren efter ett dött barn och en olycklig uppväxt.